UPSC IFS Previous Year Question Papers | Sample/Model Papers with Answers 2016, 2015, 2014 Physics/Chemistry/Botany

UPSC IFS Previous Year Question Papers

UPSC IFS Previous Year Question Papers will help you to get an idea about Indian Forest Service Examination.  Applicants who are going to participate for same and want UPSC IFS Question Papers with Answers for better preparation must get it through this page. Here we have provided direct link to download UPSC IFS Sample and Model Papers for Physics, Chemistry, Botany and other subjects of 2016, 2015 and 2014. Applicants must go through this page to get UPSC IFS Previous Year Question Papers easily. 

Union Public Service Commission conducts Indian Forest Service Examination to recruit the eligible candidates for IFS officer posts. Many candidates have applied for IFS examination to grab respective job. For this, one needs to practice very hard to score good marks and give tough competition to other competitors. This can be possible with UPSC IFS Question Papers with answers so must download it via online. Get UPSC IFS Previous Year Question Papers directly through this page, which is well customized by team member of resultinbox.com.

UPSC IFS Previous Year Question Papers

Download UPSC IFS Previous Year Question Papers by tapping the direct link which is well presented below. IFS sample question papers is very helpful in better preparation so, must get IFS last year Question Papers-

UPSC IFS sample Paper 2016

UPSC IFS Physics Question Paper Press Here
IFS Exam Question Paper for Zoology Press Here
IFS Chemistry exam sample Paper Press Here
UPSC IFS Question Paper for Botany Press Here

For other subjects hit Here

 UPSC Indian forest Service Exam Question Papers 2015

UPSC IFS Sample Paper for physics Press Here
Indian Forest Service forestry exam paper Press Here
UPSC IFS exam Model paper for GK Press Here
IFS Botany Sample Paper Press Here

For other subjects hit Here

UPSC IFS Question Papers 2014

UPSC IFS Model paper for physics Press Here
IFS Botany Question Paper Press Here
Chemistry Sample paper Press Here
Mathematics Exam paper Press Here

For other subjects hit Here

About IFS Examination:

Indian Forest Service Examination is conducted by the Union Public Service Commission for those who have applied for the examination and declared eligible as per the applications form. Ministry of Environment, Forest and Climate Change are one who is cadre controlling authority of Indian Forest Services.

IFS examination is conducting twice in the year with the intention to provide job opportunities to various eligible and efficient candidates for the vacant Civil Services. Written examination is conducted in two rounds that are prelims, mains and interview. Final will be done for those who will qualify all three recruitment stages of competitive examination with good marks.

 Benefits of IFS last year question paper

Here we have discussed few benefits of Union PSC IFS previous Year Question Papers which will proof very beneficial for every participant. Must have a look……

  • Through IFS Previous Year Exam Question Papers applicants will know about the entire exam pattern.
  • Candidates will get to know how the exam paper will be set and you will pre plan how to solve it.
  • With the help Union PSC IFS previous solved paper one can improve their efficiency and accuracy.
  • As per the exam pattern number of question are more according to time so it’s difficult for the participants to solve entire question paper on time. In that case UPSC IFS Previous Year Question Papers you will make strategy in order to able teem so that whole paper will be completed on time.
  • If you will do regular practice for exams with UPSC IFS last year Exam paper you will be able to score good marks and gibe tough completion to other candidates.
  • Make strategy according to UPSC IFS Past Year Question Papers so that, high scoring topics must be prepared well.

Tips Regarding IFS Exam

  • Before starting preparation make proper planning according to subject and topics to be covered.
  • Must get complete knowledge about Syllabus
  • Stay updated will all new latest information and recent affairs.
  • Make schedule according to whole and topic and prepare accordingly.
  • Tyr to improve English skill with the help of Novel and books and learn new words daily.

UPSC Indian Forest Service Question with Answers:

Question 1:  In air the value of the total electric flux emitted from unit positive charge is

  1. to
  2. (4πε0)-1
  3. (coil)
  4. 4πε0

Answer: C

Question 2:  A balloon is filled at 27°C and latm pressure by 500 m’ lie. At -3°C and 0.5 atm pressure, the volume of lie will be

  1. 700 m3
  2. 900 m3
  3. 1000 m3
  4. 500 m3.

Answer: B

Question 3:  The half-life of radioactive element is 600 yr. The fraction of sample that would remain after 3000 yr is

  1. 1/2
  2. 1/8
  3. 1/16
  4. 1/32

Answer: D

Question 4:  What will be the wave velocity, if the radar gives 54 waves/min and wavelength of the given wave is 10 m?

  1. 4 m/s
  2. S m/s
  3. 9 m/s
  4. 6 m/s

Answer: C

Question 5:  SI unit of permittivity is

  1. C2m2N2
  2. C-1m2N-2
  3. C2m2N-1
  4. C2m-2N-1

Answer: D

Question 6:  The coefficient of viscosity for hot air is

  1. greater than the coefficient of viscosity for cold air
  2. increase ur decrease depending on the external pressure
  3. same as the coefficient of viscosity for cold air
  4. smaller than the coefficient of viscosity for cold air

Answer: A

Question 7:  Dunston’s test is used for identification of

  1. glycerol
  2. ethanol
  3. glycol
  4. acetone

Answer: A

Question 8:  IC electricity deposits

  1. 8 g of Ag
  2. Electrochemical equivalent of Ag
  3. 96500 g of Ag
  4. Half of electrochemical equivalent of Ag

Answer: B

Question 9:  Freon used as refrigerant is

  1. CF2=CF2
  2. CF4
  3. CCl2F2
  4. CH2F2

Answer: C

Question 10:  Which one of the following is the electron deficiens molecule?

  1. B2H6
  2. PH3
  3. C2H6
  4. SiH4

Answer: A

Question 11:  Which one of the following undergoes nucleophilic substitution exclusively by SN I mechanism?

  1. Isopropyl chloride
  2. Chlorobenzene
  3. Ethyl chloride
  4. Benzyl chloride

Answer: D

Question 12:  In a face centred cubic lattice, a unit cell is shared equally by how many unit cells?

  1. 8
  2. 2
  3. 4
  4. 6

Answer: D

Question 13:  In the equation Identify the metal M.

  1. Copper
  2. Zinc
  3. Gold
  4. Iron

Answer: C

Question 14:  A body of mass 0.25 kg is projected with muzzle velocity 100 m/s from a tank of mass 100 kg. What is the recoil velocity of the tank?

  1. 25 in/s
  2. 5 nvs
  3. 5 m/s
  4. 25 m/s

Answer: D

Question 15:  Hydrogen atom excites energy level from fundamental state to n = 3. Number of spectrum lines according to Bohr is

  •  4
  •  3
  • 1
  • 2

Answer: B

UPSC Indian Forest Service Exam Pattern

Union PSC Forestry Prelims Exam Details-

  • UPSC Indian forest Services Exam is conducted in two exams that are Prelims and Mains.
  • Questions paper will be set in both English and Hindi.
  • IFS Forestry Exam questions will be of Objective Type.
  • Paper II of prelims exam is of qualifying nature.
  • Minimum qualifying marks for exam is 33%.
  • Prelims Examination will carry Total 400 marks of (Paper I & II) and exam duration of each paper is Two Hours.

IFS Preliminary Exam Pattern:

Paper Name Name of Subject Total Marks
Paper I General Studies  200 Marks
Paper II Aptitude test  200 Marks

IFS Main Exam Pattern:

Paper Name Name of Subject Total Marks
Paper I General English 300
Paper II General Knowledge 300
Paper III Optional Subject 1 200
Paper IV Optional Subject 1 200
Paper V Optional Subject 2 200
Paper VI Optional Subject 2 200

Total

1400

Note:

Applicants in order to get UPSC IFS Previous Year Question Papers you must go to visit the official website link. Candidates, if you want to get all latest updates you may bookmark our site by using ctrl+ d.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *