UPSC CAPF Previous Year Question Paper | with Answers, CPF (Assistant Commandant) Papers Free Download pdf

UPSC CAPF Previous Year Question Paper

Union Public Service Commission conducts CAPF Exam every year for selection to Assistant Commandant Positions. For better preparation and complete knowledge of exam you actually need UPSC CAPF Previous Year Question Paper. So, candidates who have applied for UPSC CAPF Recruitment and planning to prepare for exam may download the free UPSC CAPF Question Paper PDF through this page. You can also get the UPSC CAPF Questions with Answers which will help a lot that which type of question will come in exam. 

UPSC Assistant Commandant Previous Year Question Paper not only provides idea about the exam but also make the confidence to face the examinations. Applicants can also download the UPSC CAPF Model Paper from official site through online mode. You may get further details regarding Previous Year Question Paper of UPSC CAPF from the below section of this page which is prepared by team of resultinbox.com

UPSC CAPF Previous Year Question Paper

UPSC CAPF Sample Paper PDF

Years Subjects Download PDF
2017 General Ability, Intelligence and Professional Skills Download PDF
Essay, Precis Writing and Comprehension Download PDF
2016 General Ability and Intelligence Download PDF
General Studies, Essay and Comprehension Download PDF
2015 General Ability and Intelligence Download PDF
General Studies, Essay and Comprehension Download PDF
2014 Essay, Precis Writing & Comprehension Download PDF
General Ability, Intelligence & Professional Skills Download PDF

 UPSC CAPF Questions with Answers

Each item in this section consists of a word followed by four words or group of words. Select the word or groups of words that is most similar in meaning to the word in capital letters.

Question 1: Lively

  1. active
  2. lethargic
  3. wearisome
  4. ugly

Answer: 1

Question 2: Sacred

  1. moral
  2. holy
  3. clean
  4. truthful

Answer: 2

Question 3: Ardent

  1. eager
  2. devoted
  3. zealous
  4. sincere

Answer: 3

Question 4: In a certain code DESPAIR is written as TFEQSJB. How is NUMERAL written in that code?

  1. OVNFMBS
  2. NVOFSBN
  3. NVOMFBS
  4. NVOFMBS

Answer: 3

Question 5: The relationship between °F and °C temperatures in terms of °C is?

  1. °F = 9/5° C + 32
  2. °C = 5/9 (°F-32)
  3. °F = 9/5°C – 32
  4. °C = 5/9 (°F+32)

Answer: 2

Question 6: The minimum distance between the sun and the earth occurs on:

  1. December 22
  2. June 21
  3. September 22
  4. January 4

Answer: 4

Question 7: On the surface of the moon, the:

  1. Mass and weight become lesser
  2. Mass remains constant and only weight is lesser
  3. Only mass is lesser
  4. Mass and weight both remain unchanged

Answer: 2

Question 8: Other than Venezuela, which among the following from the South American countries is a member of OPEC?

  1. Argentina
  2. Brazil
  3. Ecuador
  4. Bolivia

Answer: 3

Question 9: MERCOSUR consists of group of:

  1. Africa
  2. Asia
  3. Latin America
  4. South East Asia

Answer: 3

Question 10: The following has highest energy?

  1. Blue Light
  2. Violet Light
  3. Cyan Light
  4. Green Light

Answer: 3

Question 11 to 13 Based on this Passage:

I felt the wall of the tunnel shiver. The master alarm squealed through my earphones. Almost simultaneously, Jack yelled down to me that there was a warning light on. Fleeting but spectacular sights snapped into ans out of view, the snow, the shower of debris, the moon, looming close and big, the dazzling sunshine for once unfiltered by layers of air. The last twelve hours before re-entry were particular bone-chilling. During this period, I had to go up in to command module. Even after the fiery re-entry splashing down in 81o water in south pacific, we could still see our frosty breath inside the command module.

Question 11: The word ‘Command Module’ used twice in the given passage indicates perhaps that it deals with

  1. an alarming journey
  2. a commanding situation
  3. a journey into outer space
  4. a frightful battle.

Answer: 3

Question 12: Which one of the following reasons would one consider as more as possible for the warning lights to be on?

  1. There was a shower of debris.
  2. Jack was yelling.
  3. A catastrophe was imminent.
  4. The moon was looming close and big.

Answer: 3

Question 13: The statement that the dazzling sunshine was “for once unfiltered by layers of air” means

  1. that the sun was very hot
  2. that there was no strong wind
  3. that the air was unpolluted
  4. none of above

Answer: 4

Question 14 to 17 based on this Passage:

But I did not want to shoot the elephant. I watched him beating his bunch of grass against his knees, with the preoccupied grandmotherly air that elephants have. It seemed to me that it would be murder to shoot him. I had never shot an elephant and never wanted to. (Somehow it always seems worse to kill large animal.) Besides, there was the beast’s owner to be considered. But I had got to act quickly. I turned to some experienced-looking Burmans who had been there when we arrived, and asked them how the elephants had been behaving. They all said the same thing; he took no notice of you if you left him alone, but he might charge if you went too close to him.

Question 14: From the passage it appears that the author was

  1. an inexperienced hunter
  2. kind and considerate
  3. possessed with fear
  4. a worried man

Answer: 2

Question 15: The phrase ‘Preoccupied grandmotherly air’ signifies

  1. being totally unconcerned
  2. pretending to be very busy
  3. a very superior attitude
  4. calm, dignified and affectionate disposition

Answer: 4

Question 16: The author did not want to shoot the elephant because he

  1. was afraid of it
  2. did not have the experience of shooting big animals
  3. did not wish to kill animal which was not doing anybody any harm
  4. did not find the elephant to be ferocious

Answer: 2

Question 17: From the passage it appears that the author was

  1. an inexperienced hunter
  2. kind and considerate
  3. possessed with fear
  4. a worried man

Answer: 2

Question 18: Odometer is to mileage as compass is to

  1. speed
  2. hiking
  3. needle
  4. direction

Answer: 4

Question 19: Marathon is to race as hibernation is to

  1. winter
  2. bear
  3. dream
  4. sleep

Answer: 4

Question 20: Window is to pane as book is to

  1. novel
  2. glass
  3. cover
  4. page

Answer: 4

Applicants may get the UPSC CAPF Previous Year Question Paper through this page. You may join us on Facebook and Google Plus to get more details about UPSC CAPF Previous Year Question Paper etc on your timeline. If you have any query regarding CAPF Question Papers you may leave comment in comment box which is provided below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *