Political Current Affairs 2017–2018 Latest Indian Culture & Politics News, MCQ Quiz, Updated Events Online

Political Current Affairs 

Aspirants, who are going to participate for competitive level test / admissions purpose or for various recruitment examinations can get details of Updated Events and Political Current Affairs through this page. As we know various state levels organization conducts exams / test for providing recruitment to eligible candidates, candidates have to prepare well such exams. So, over here we’ve provided here Current Affairs 2017, all Exam Updated Questions and Answers for your convenience and you can also attempt Online MCQ Quiz from here.

Generally competitive and recruitment exams have many topics but the General Knowledge or General Awareness topic is tricky one. So to crack this section individual must stay updated with Political Current Affairs 2017, Latest Indian Culture & Politics News, should practice MCQ Quiz based on Updated Events. If you’re preparing and looking for most recent highlights of Political Current Affairs then we advise you to check this page that is well created by team of resultinbox.com for your convenience.

Headlines of Political Current Affairs 2017

  • Second raisina dialogue held in new Delhi
  • FIPB clears 6 FDI proposals worth RS 1,187 crore
  • Up polls: split in Muslim votes may work as advantage BJP
  • Free petrol to free Wifi: big promises in little Goa: congress
  • AAI receives 45 initial bids under regional connectivity scheme
  • Ready to face any inquiry into Jayalalithaa’s death: Sasikala
  • Union cabinet approves amendment in modified special incentive package scheme
  • CCEA approves listing of five general insurance PSUS at the stock exchanges
  • Delhi police commissioner Alok Verma appointed as new CBI director
  • Cabinet approves the exclusion of states from national small savings fund
  • Union cabinet approves India’s membership in the international vaccine institute
  • Congress seeks apology from pm for ‘raincoat’ remarks against Manmohan Singh, hints boycott in parliament
  • BJP leader, yogi Adityanath, ram temple issue: ram bhakts did whatever happened in Ayodhya, says yogi Adityanath; targets sp and others on questioning BJP’S secular credentials
  • Shut up or Gabbar Singh will come’: Mamata says BJP’S threats immature, TMC unfazed
  • Up polls: Shivpal won’t launch new party, all well in family, says Mulayam
  • Income tax department detects RS 16,200 crore black money stashed abroad, govt informs RS
  • Rs 5.35l CR deposited in ‘scheduled commercial banks’ in September last year, govt informs RS
  • Construction of ram temple in ayodhya will start ‘soon’: yogi adityanath
  • Only Manmohan Singh knows how to bathe with raincoat on’, pm’s dig irks congress mps
  • Lok sabha passes bill to ensure cashless payment of wages
  • Former cricketer vinod kambli set to join Maharashtra BJP
  • Acche din’ will come in up after BSP, SP are wiped out, says Rajnath Singh
  • Have no pm ambitions, happier away from Delhi: Akhilesh at Chunav Manch
  • Ministry of earth sciences commissions higher resolution weather prediction model
  • Railway ministry unveils mission 41k to save energy worth RS 41,000 crore
  • India becomes associate member of CERN

Press To Know: 7 Ways to Improve Concentration Power In Studies

Political Current Affairs

Political Current Affairs / Latest Indian Culture & Politics News

  • Union cabinet approves to augment CGTMSE for supporting MSES
  • Government launches shagun portal to monitor sarva shiksha abhiyan
  • Tripartite MOU to help scheduled caste artisans signed
  • Un’s who gives India’s vaccine regulatory body NRAI highest ratings
  • Union ministry of health & family welfare presented kayakalp awards 2016-17
  • New marriage bill seeks to check extravagant spending in weddings
  • Union cabinet approves Pradhan Mantri Gramin digital Saksharta Abhiyan
  • Demonetization was right step at the right time: PM Modi tells parliament
  • Our fight against scam which stands for sp, congress, Akhilesh, Mayawati: PM Modi
  • has imposed a RS 2,000 upper limit for cash donations- India TV
  • Pm Modi likely to visit Israel in June to mark 25th diplomatic anniversary
  • It was an ‘Uttam budget’, will strengthen hands of poor: PM Modi
  • I never keep work pending in Defence ministry, says Manohar Parrikar
  • Budget proposals on transparency in political funding inconsequential: ADR
  • Pm Modi to attend St Petersburg international economic forum in Russia
  • Dimple Yadav (Samajwadi party mp and wife of Uttar Pradesh chief minister Akhilesh Yadav) slams budget 2017, says it neglects women and farmers
  • Punjab win will be my ‘great gift’ to Rahul Gandhi, says Navjot Singh Sidhu
  • No guarantee that there won’t be surgical strike in future’, Rajnath Singh warns Pakistan
  • Modi a dangerous man’, says Lalu Yadav as he campaigns for son-in-law in up
  • Tamil Nadu crisis: ops asks two banks not to operate Aiadmk accounts without his consent
  • Parliament passes bill to ensure wage payments through e-transfer, Cheques
  • Our fight against scam which stands for sp, congress, Akhilesh, Mayawati: pm Modi

Check Here: Tips to Prepare For Written Examination

Political Current Affairs MCQ Quiz

Question 1.Setting a supreme court was Calcutta is a part of?

  1. Regulating Act of 1773
  2. Pitts India Act of 1784
  3. Charter Act of 1793
  4. Charter Act of 1893

Ans: 1

Question 2. According to Swachh Survekshan 2017 Rankings which of the following city ranked as cleanest city in India?

  1. Mysuru
  2. Bhopal
  3. Indore
  4. Visakhapatnam (Vizag)

Ans: 3

Question 3.Which Act is associated with “Courts can interpret the rules and regulations.” ?

  1. Regulating Act of 1773
  2. Pitts India Act of 1784
  3. Charter Act of 1793
  4. Charter Act of 1893

Ans: 3

Read Here: Tips to Crack Reasoning for Competitive Exams

Question 4. Which of the following countries has launched the DAMPE (Dark Matter Particle Explorer) satellite?

  • China
  • Russia
  • Japan
  • USA

Ans: 1

 Question 5. The phrase ‘bicameral legislature’ means

  1. A Single Assembly
  2. An Elected Legislature
  3. A Legislature Consisting Of A Lower And An Upper Chamber
  4. Parliamentary System Of Government

Ans: 3

Question 6. A chapter of Economic survey 2017-18 has been specifically devoted to –

  • Agriculture and Rural Development
  • Clothes and shoes
  • Sun Rising Industries
  • Infrastructure

Ans: 2

 Question 7. Who said, “Those who attack Congress and spare Nehru are fools. They do not know the A.B.C of politics …“?

  1. Dr B.R. Ambedkar
  2. Atal Behari Vajpayee
  3. Shyama Prasad Mukherji
  4. Laloo Prasad Yadav

Ans: 1

Question 8. Which of the following is not a constitutionally mandated body?

  1. National SC/ST Commission
  2. Planning Commission
  3. Commission for Center-State Relations
  4. Election Commission

Ans: 3

Check Here: How to Solve Multiple Choice Questions

Question 9. According to Brand Finance Global 500 report 2017, the most valuable global brand in 2017 is –

  1. Google
  2. Apple
  3. Amazon
  4. Alibaba

Ans: 1

Question 10. The oath of office is administered to the members of state council of ministers by

  1. The Governor
  2. The Chief Minister
  3. Chief Justice Of The State High Court
  4. Speaker Of Legislative Assembly

Ans: 1

Question 11. In the transition of Indian economy from ‘cash economy’ to ‘cashless economy’ which of the following is playing a vital role?

  1. Mobile Phone
  2. Plastic money
  3. BHIM App
  4. Online banking

Ans: 1

Read Here To Know: Secret Ways To Get Your Dream Job

Question 12. Who prevailed in the 1977 elections and ended Indira Gandhi’s emergency rule?

  1. Atal Bihari Vajpayee
  2. Morarji Desai
  3. Charan Singh
  4. Lal Bahudar Shastri

Ans. 2

Question 13. With what honour has Dr. Kalam been decorated, the highest honour that an Indian citizen can receive?

  1. Arjuna Award
  2. Padma Bhushan
  3. The Bharat Ratna
  4. Padma Vibhushan

Ans: 3

Question 14. The president can advance money to meet unforeseen expenses, pending authorization by Parliament, from

  1. The Consolidated Fund Of India
  2. The Contingency Fund
  3. Both The Above Funds
  4. None Of The Above

Ans: 2

Checkout Here: Main Reasons Behind Your Unemployment

Question 15. Recently Railway Minister Suresh Prabhakar Prabhu flagged off Antyodaya Superfast Express which will run between –

  1. Chennai – Howrah
  2. Ernakulam – Howrah
  3. Ernakulam – New Delhi
  4. Jaipur – Howrah

Ans: 2

Question 16. The first statute for the governance of India, under the direct rule of the British Government, was the

  1. Government of India Act, 1858
  2. Government of India Act, 1861
  3. Government of India Act, 1892
  4. Government of India Act, 1915

Ans: 1

Question 17. India’s rank in Global Competitiveness Index, 2016-17 is –

  1. 39th
  2. 55th
  3. 58th
  4. 66th

Ans: 1

Check Here: Latest Jobs in Government Sector

Question 18. On which of the following routes will India’s first Bullet Train run (upto 2024)?

  1. New Delhi – Ahmedabad Route
  2. New Delhi – Mumbai Rokute
  3. Ahmedabad – Mumbai Route
  4. Pune – Ahmedabad Route

Ans: 3

Question 19. Who is the Vice-Chairman of the NITI Ayog of India?

  1. Raghuram Rajan
  2. Arun Jately
  3. Arvind Panagariya
  4. Rahul Gandhi

Ans: 3

Question 20. National Payments Corporation of India, the umbrella organisation for all digital payments in the country has launched new mobile aap for digital payment called –

  1. PayTM
  2. BHIM (Bharat Interface for Money)
  3. UPI
  4. PayU Money

Ans: 2

Also Check: Employment News This Week

Note:

Candidates who want to get Latest Indian Culture & Politics News and notifications of about Political Current Affairs 2017–2018; they can bookmark this page of vwww.resultinbox.com by using CTRL+D or subscribe our free email service that is absolutely free.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *