International Relations Current Affairs for IAS Exam | Notes for UPSC Pre/Mains

International Relations Current Affairs for IAS Exam

If you want to appear for upcoming competitive examinations like IAS then you must check International Relations Current Affairs for IAS Exam. Here we are providing Notes for UPSC Pre/Mains Exam. So if you are the one who want to grab all this information then you must visit the below section of this web page. Those students who had started their preparation for UPSC Exams or for any other competitive/entrance exam they must check updates regarding what is going on in our society. As current affairs is one of the most important topics for any exam/interview/etc. 

Current affairs is the section of GK consisted in all the competitive exams which include questions based on economical, financial, education and political sector of India representing the growth rate, new policies, current events and the factors related to changes made in the country. So you can fetch more information regarding International Relations Current Affairs for IAS Exam by scrolling down this page which is well created by the team resultinbox.com.

Check Here: How to Make Effective Notes for IAS Exam

International Relations Current Affairs Highlights

  • One Belt One Road (OBOR) by China – Should India Join It?
  • China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) – What can India do? – Clear IAS
  • Syrian Crisis: Reasons and Implications in a nutshell
  • The Election Process of US President: Made Simple
  • Paris Agreement: Simplified
  • International North–South Transport Corridor (INSTC)
  • Brexit: How does it affect India and the World?
  • Is China buying the world? Review of Global Banking Scenario
  • Panama Papers: Case of Tax Evasion by the Rich?
  • Sustainable Development Goals (SDGs)
  • European Refugee Crisis in a Nutshell
  • Euromaidan, Ukrainian revolution and Crimean crisis
  • Quantitative Easing and Federal Tapering Explained
  • US Debt Ceiling Crisis and US Federal Government Shut down Explained
  • Sub-Prime Crisis, Fiscal Cliff, and Fiscal Drag Explained
  • UN Millennium Development Goals (MDGs)
  • Intelligence Agencies of Different Countries
  • Political Turmoil In Brazil
  • Sikh Pilgrimage To Pakistan
  • Tensions Between U.S. And Iran
  • Engaging North Korea
  • China’s Bond Connect Scheme
  • India’s Bilateral Issues With SAARC Countries: A Quick Look
  • India-UAE Relations: Everything You Need to Know

Check Here: Best GK Book For IAS Preparation

  • India-Sri Lanka Relations: Everything You Need to Know
  • Nuclear Supplier Group (NSG) and India’s Membership
  • Missile Technology Control Regime (MTCR) and India
  • India’s Nuclear Weapon Programme
  • Brexit: How does it affect India and the World?
  • Indus Water Treaty: Everything you need to know
  • China’s Lalho Dam Project: Should India worry?
  • Vietnam renews Indian Oil Deal
  • India becomes Fourth Largest Foreign Investor into UK
  • Prime Minister Modi’s Israel Visit: Other Important Takeaways
  • India and Israel sign 7 Agreements
  • India and Bangladesh have decided to construct bridge along Mizoram Border
  • Israel-Palestine Conflict: History, Wars, and Solution

Check Now:  Geography Preparation Strategy for UPSC IAS Exam

It is very important for the youth to be updated with world’s news. You should not be a bookworm only having knowledge of what written in books. But you have knowledge of what’s happening in our world whether you are participating in any competitive exam or not but still you should know about current information around us. No one can achieve their aim or develop their self if they don’t have the desire to increase their knowledge. In today’s world only academic values are not sufficient but your knowledge plays a very important role to develop your future. So for your convenience we are providing here some important highlights and questions for the candidates who want to enhance their knowledge.

International Current Affairs Quiz Questions And Answers

Q 1. Which union ministry has launched “Trade Infrastructure for Export Scheme (TIES)” for developing export-linked infrastructure?

[A] Ministry of Commerce and Industry
[B] Ministry of Finance
[C] Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises
[D] Ministry of Power

Correct Answer: A [Ministry of Commerce and Industry]

Q 2. Dipan Sivakumar, who passed away recently, was the noted filmmaker of which language?

[A] Urdu
[B] Malayalam
[C] Odia
[D] Tamil

Correct Answer: B [Malayalam]

Get Details: What is the UPSC IAS Exam?

Q 3. Which union ministry has launched “Mission Fingerling” to achieve Blue Revolution?

[A] Ministry of Food Processing Industries
[B] Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation
[C] Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
[D] Ministry of Shipping

Correct Answer: C [Ministry of Agriculture and Farmers Welfare]

Q 4. Which city has topped the list in the Mercer’s 2017 Quality of Living index?

[A] Geneva
[B] Munich
[C] Frankfurt
[D] Vienna

Correct Answer: D [Vienna]

Q 5. Which state government will launch “Namma Canteens” to serve cheap food?

[A] Andhra Pradesh
[B] Kerala
[C] Tamil Nadu
[D] Karnataka

Correct Answer: D [Karnataka]

Q 6. Which city’s police station has become the first police post in India to be linked with Crime and Criminal Tracking Network & Systems (CCTNS)?

[A] Guwahati
[B] Udaipur
[C] Shimla
[D] Indore

Correct Answer: C [Shimla]

Want to Know: Best Geography Books For IAS

Q 7. The 2017 National Theatre Festival (NTF) has started in which state?

[A] Assam
[B] Kerala
[C] Arunachal Pradesh
[D] Sikkim

Correct Answer: B [Kerala]

Q 8. Who is the author of the book “So You Want to Know About the Environment”?

[A] Bijal Vachharajani
[B] Roopa Pai
[C] Rachel Ignotofsky
[D] Sumana Roy

Correct Answer: A [Bijal Vachharajani]

Q 9. The 6th edition of the International Engineering Sourcing Show (IESS) has started in which city?

[A] Chennai
[B] Kolkata
[C] Kochi
[D] Guwahati

Correct Answer: A [Chennai]

Q 10. Who is the newly appointed Chairman of National Commission for Safai Karamcharis?

[A] Manju Diler
[B] Manhar Valji Bhai Zala
[C] Narain Dass
[D] Dalip Kallu Hathibed

Correct Answer: B [Manhar Valji Bhai Zala]

Check Here:

IAS Coaching Centres in Delhi

IAS Coaching Centres

Even in schools and colleges current affairs are gaining much more importance than any other subject. It becomes a necessary subject of the entire competitive exams like UPSC, GPSC, SSC, UPPSC, IBPS, CAT and many others. So you are advised to be in touch with the latest news or updates of any stream.

Keep in touch with this web portal to get updates regarding International Relations Current Affairs for IAS Exam. You can also like our page o Face book and Google+. If you have any query then you can type your comment in below comment box and our experts will try to solve out your problems.

You May Like To Check This Section:

UPSC IAS Admit Card IAS Eligibility Criteria
UPSC IAS Result How To Prepare For IAS Exam
How to Become an IAS Officer IAS Exam Preparation Book
IAS Syllabus IAS Application Form

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *