IIFT Previous Year Question Papers | PDF Free Download MBA Entrance Sample Papers with Solutions

IIFT Previous Year Question Papers

iift-previous-year-question-papers

To crack the IIFT MBA Entrance exam, you should take help from the IIFT Previous year question papers. By practicing from IIFT previous year sample papers, you will come to know about what type of questions which were generally asked in the exam. The Indian Institute of Foreign Trade conducts MBA entrance exam every year in the month of November for the purpose to qualify the skilled individuals for the International Business Programme.

It is very tough for the candidates to clear the entrance exam in first attempt that’s why it’s essential for you to practice form the IIFT Previous year papers. It gives you a direct idea about the important questions and you will come to know about your speed as well. To get more information about IIFT previous year question papers you just need to scroll down the page which is created by the team of resultinbox.com.

IIFT Previous Year Question Papers

IIFT Exam Pattern

Section No. Section name Total questions Marks per question Total marks
Sec- 1 General Awareness 25 0.5 12.5
Sec-2 (Part-1) Reading Comprehensions 16 1 16
Sec-2 (Part-2) English 20 0.75 15
Sec-3 Quantitative ability 20 1 20
Sec-4 (Part-1) Logical Reasoning 22 0.75 16.5
Sec-4 (Part-2) Data Interpretation 20 1 20
Total   123   100

Check here: Tips to Prepare For Written Examination

In previous year paper of IIFT, Quantitative Analysis section consists the maximum marks i.e. 35 and general awareness section consists the minimum marks i.e. 13 marks.

IIFT Previous Year Papers with Solutions

Question 1: Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4), … What number should come next?

  1. (1/3)
  2. (1/8)
  3. (2/8)
  4. (1/16)

Answer: Option 2.

Question 2: Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?

  1. 7
  2. 10
  3. 12
  4. 13

Answer: Option 2.

Question 3: Look at this series: 53, 53, 40, 40, 27, 27, … What number should come next?

  1. 12
  2. 14
  3. 27
  4. 53

Answer: Option 2.

Press To Know: Tips to Increase your Memory for Exams

Question 4: Look at this series: 22, 21, 23, 22, 24, 23, … What number should come next?

  1. 22
  2. 24
  3. 25
  4. 26

Answer: Option 3.

Question 5: Squadron leader Rakesh Sharma was India’s first man to go into space. He was ____ cosmonaut to be in space in the world.

  1. 12th
  2. 107th
  3. 139th
  4. 151st

Answer: Option 3.

Question 6: Philology is the

  1. study of bones
  2. study of muscles
  3. study of architecture
  4. science of languages

Answer: Option 4.

Question 7: The ‘Black flag’ signifies

  1. revolution/danger
  2. peace
  3. protest
  4. truce

Answer: Option 3.

Question 8: Satellite launching station is located at

  1. Sriharikotta (Andhra Pradesh)
  2. Solapur (Maharashtra)
  3. Salem (Tamilnadu)
  4. Warangal (Andhra Pradesh)

Answer: Option 1.

Read here: How To Deal With Exam Stress

Question 9: Republican party is

  1. One of the important parties in USA
  2. the political parties which has no definite principles
  3. the political party which changes with the change in the times and circumstances in the country
  4. All of the above

Answer: Option 4.

Question 10: What is the average amount of interest per year which the company had to pay during this period?

  1. 32.43 lakhs
  2. 33.72 lakhs
  3. 34.18 lakhs
  4. 36.66 lakhs

Answer: Option 4.

Question 11: The total amount of bonus paid by the company during the given period is approximately what percent of the total amount of salary paid during this period?

  1. 1%
  2. 5%
  3. 1%
  4. 25%

Answer: Option 3.

Check Out: Steps to Follow during Online Examination

Question 12: Total expenditure on all these items in 1998 was approximately what percent of the total expenditure in 2002?

  1. 62%
  2. 66%
  3. 69%
  4. 71%

Answer: Option 3.

Question 13: The ratio between the total expenditure on Taxes for all the years and the total expenditure on Fuel and Transport for all the years respectively is approximately?

  1. 4:7
  2. 10:13
  3. 15:18
  4. 5:8

Answer: Option 2.

Question 14: The total expenditure of the company over these items during the year 2000 is?

  1. 544.44 lakhs
  2. 501.11 lakhs
  3. 446.46 lakhs
  4. 478.87 lakhs

Answer: Option 1.

Question 15: What is the difference between the total number of Technicians added to the Company and the total number of Accountants added to the Company during the years 1996 to 2000?

  1. 128
  2. 112
  3. 96
  4. 88

Answer: Option 4.

Check here: Proven Tips To Reduce Negative Marking In Competitive Exams

Question 16: For which of the following categories the percentage increase in the number of employees working in the Company from 1995 to 2000 was the maximum?

  1. Managers
  2. Technicians
  3. Operators
  4. Accountants

Answer: Option 1.

Question 17: What is the pooled average of the total number of employees of all categories in the year 1997?

  1. 1325
  2. 1195
  3. 1265
  4. 1235

Answer: Option 2.

Question 18: During the period between 1995 and 2000, the total number of Operators who left the Company is what percent of total number of Operators who joined the Company?

  1. 19%
  2. 21%
  3. 27%
  4. 29%

Answer: Option 4.

Question 19: Which country bans export of key petroleum products to North Korea?

  1. Albania
  2. Pakistan
  3. China
  4. Australia

Answer: Option 3.

Read Here: How to Solve Multiple Choice Questions

Question 20: Which of the following country has re-launched World’s fastest bullet train?

  1. Japan
  2. USA
  3. China
  4. Russia

Answer: Option 3.

Points to be kept in mind while preparing for IIFT exam

  • Make a time table and cover all the important topics and high scoring subjects.
  • Understand the syllabus and prepare according to the IIFT syllabus.
  • Focus on the accuracy in logical reasoning and quantitative analysis
  • Get updated about the current issues for this you can read news paper daily.
  • Try to boost your speed level, so that you can attempt all the questions at examination.
  • Don’t use calculator, use your mind for calculation.
  • Attend the Mock test, it will boost your confidence

Final Words

The above questions that we have provided are for your convenience. Start your preparation from IIFT Previous Year Papers and if you want to know more about IIFT MBA Entrance Exam then you can visit the Official Link. Stay tuned with us to get time to time updates on Master’s of Business Administration exam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *