IES Previous Year Papers | with Solutions For (EEE/ ECE/ Mechanical/Electronics) UPSC IES/ESE Indian Engineering Services

IES Previous Year Papers

IES Previous Year Papers help you in better preparation for Indian Engineering Services examination for EEE, ECE, Mechanical, Electronics Engineering services. Those who are going to participate for UPSC IES/ESE examination must download IES Previous Year Papers with solution as this will give an idea about the exam paper, so one can prepare accordingly. This page is well designed with IES Previous Year Papers PDF, go and get IES last Year Papers directly. 

Union public service commission is going to conduct the Indian Engineering Services examination for different service such as EEE, ECE, Mechanical, and Electronics Engineering. Applicants who want to grab the respective jobs need to qualify the exam. In this, IES Previous Year question Papers is best study material to make preparation well. Regular practicing with IES Previous question Papers make you more efficient and skilled so you can score better marks. For more details about IES Previous Year Papers must go through this page which is well prepared by the team of resultinbox.com.

IES Exam Previous Year Papers 2016

Conventional Papers

Civil Engineering Paper  I Civil Engineering Paper II
Electrical Engineering Paper – I Electrical Engineering Paper II
Mechanical Engineering Paper – I Mechanical Engineering Paper – II
E & T Engineering Paper – I E & T Engineering Paper – II

Objective Papers

Mechanical Engineering Paper I Mechanical Engineering Paper II
E & T Engineering Paper I  E & T Engineering Paper II
Civil Engineering Paper – I Civil Engineering Paper – II
Electrical Engineering Paper – I Electrical Engineering Paper – II
General Ability Test

For more subjects >> Get PDF

Indian Engineering Services Previous Year Papers 2015

Conventional Papers

Civil Engineering Paper – I Civil Engineering Paper – II
Mechanical Engineering Paper – I Mechanical Engineering Paper – II
Electrical Engineering Paper – I Electrical Engineering Paper – II
E & T Engineering Paper – I  E & T Engineering Paper – II

Objective Papers

 Civil Engineering Paper – I Civil Engineering Paper – II
 Electrical Engineering Paper – I Electrical Engineering Paper – II
Mechanical Engineering Paper – I Mechanical Engineering Paper – II
E & T Engineering Paper – I  E & T Engineering Paper – II
General Ability Test

For more subjects >> Get PDF

Previous Year Papers of IES /ESE 2014

Conventional Papers

Civil Engineering Paper – I Civil Engineering Paper – II
Mechanical Engineering Paper – I Mechanical Engineering Paper – II
Electrical Engineering Paper – I Electrical Engineering Paper – II
E & T Engineering Paper – I E & T Engineering Paper – II

Objective Papers

 Civil Engineering Paper – I Civil Engineering Paper – II
 Mechanical Engineering Paper – I Mechanical Engineering Paper – II
 Electrical Engineering Paper – I Electrical Engineering Paper – II
 E & T Engineering Paper – I E & T Engineering Paper – II
General Ability Test

For more subjects >> Get PDF

Get Here: IES Syllabus

IES Previous Year Papers

Indian Engineering Services Question with answers:

Question 1: The minimum value of camber provided for thin bituminous surface hill roads, is

  1. 2%
  2. 5%
  3. 0%
  4. 5%

Answer: Option B

Question 2: Thickness of a pavement may be reduced considerably by

  1. compaction of soil
  2. stabilisation of soil
  3. drainage of soil
  4. combination of all the above.

Answer: Option D

Question 3: The total length of a valley formed by two gradients – 3% and + 2% curve between the two tangent points to provide a rate of change of centrifugal acceleration 0.6 m/sec2, for a design speed 100 km ph, is

  1. 0 m
  2. 3 m
  3. 6 m
  4. none of these.

Answer: Option C

Check Here: IES Application Form

Question 4: Pick up the element of the cost from the following:

  1. direct material
  2. direct labour
  3. Over head
  4. All of these

Answer: Option D

Question 5: The ratio obtained by dividing ‘quick assests’ by current liabilities is called

  1. Turnover ratio
  2. Acid test ratio
  3. Solvency ratio
  4. None of these.

Answer: Option B

Question 6: At room temperature the current in an intrinsic semiconductor is due to

  1. holes
  2. electrons
  3. ions
  4. holes and electrons

Answer: Option D

Read Here: How to prepare for IES

Question 7: The most commonly used semiconductor material is

  1. silicon
  2. germanium
  3. mixture of silicon and germanium
  4. none of the above

Answer: Option A

Question 8: In which of these is reverse recovery time nearly zero?

  1. Zener diode
  2. Tunnel diode
  3. Schottky diode
  4. PIN diode

Answer: Option C

Question 9: For a base current of 10 μA, what is the value of collector current in common emitter if βdc = 100

  1. 10 μA
  2. 100 μA
  3. 1 mA
  4. 10 mA

Answer: Option C

Question 10: Mechanical impedance is the ratio of

  1. rms force to rms velocity
  2. rms force to rms displacement
  3. rms velocity to rms displacement
  4. none of the above

Answer: Option A

Know Here: How To Deal With Exam Stress

Question 11: A 240 H inductor is equivalent to a

  1. 240 mH inductor
  2. 000240 mH inductor
  3. 240 mH inductor
  4. 240 H inductor

Answer: Option A

Question 12: A 2 mH, a 3.3 mH, and a 0.2 mH inductor are connected in series. The total inductance is

  1. 55 mH
  2. less than 0.2 mH
  3. less than 5.5 mH
  4. 5 mH

Answer: Option D

Question 13: The voltage across a coil when di/dt = 20 mA/s and L = 8 H is

  1. 16 mV
  2. 160 mV
  3. 6 mV
  4. 5 mV

Answer: Option B

Question 14: Resistance is measured in

  1. henries
  2. ohms
  3. hertz
  4. watts

Answer: Option B

Question 15: When converting 7,000 nA to microamperes, the result is

  1. 007 µA
  2. 7 µA
  3. 700 µA
  4. 7 µA

Answer: Option D

Question 16: Air is best heated with steam in a heat exchanger of

  1. plate type
  2. double pipe type with fin on steam side
  3. double pipe type with fin on air side
  4. shell and tube type

Answer: Option C

Question 17: Which of the following is generally considered as opaque surface towards radiations?

  1. Gases
  2. Solids
  3. Liquids
  4. Both (b) and (c)

Answer: Option D

Check Here: Proven Tips To Reduce Negative Marking In Competitive Exams

Question 18: Mass transfer rate between two fluid phases does not necessarily depend on the __________ of the two phases.

  1. chemical properties
  2. physical properties
  3. degree of turbulence
  4. interfacial area

Answer: Option A

Question 19: Fenske equation determines the

  1. maximum number of ideal plates.
  2. height of the distillation column.
  3. minimum number of theoretical plates.
  4. optimum reflux ratio.

Answer: Option C

Question 20: Which one of the following is incombustible ?

  1. H2
  2. CCl4
  3. C2H2
  4. S

Answer: Option B

Steps to download IES Previous Year Papers with answers:

  • First of all candidates have to visit the official site of the organization that is www.upsc.gov.in.
  • Now after visiting to home page applicants need to follow the examination section which is given at the menu bar.
  • Then hit the suitable link of Indian Engineering Services exam Previous Year Papers.
  • This will take you to the new page where you are required to hit the respective year of IES question paper.
  • Thereafter, candidates have to choose the most apt link of IES Previous Year Papers with answers.
  • Within a minute PDF file of IES exam papers will be appeared on the screen.
  • Lastly candidates have to take out the print of Indian Engineering Services Previous Year question Papers for preparation.

Get Now:

UPSC IES Admit Card

UPSC IES ISS Results

IES / ESE Exam Pattern

Paper  Written Examination Marks Duration
Stage-I :

(Objective Type Papers)

General Studies and Engineering Aptitude Paper  200 Marks 2 hours
Engineering Discipline-specific Paper  300 Marks 3 hours
Stage-II :

(Conventional Type Papers)

Engineering Discipline-specific Paper-I

Civil Engineering/Mechanical Engineering/Electrical Engineering/
Electronics & Tele-communication Engineering

300 Marks  3 hours
Engineering Discipline-specific Paper-II

Civil Engineering/Mechanical Engineering/Electrical Engineering/
Electronics & Tele-communication Engineering

300 Marks  3 hours
 Total marks for written Examination (Stage-I + Stage-II) 1100 Marks
Stage-III :  Personality Test 200 Marks
 Total marks (Stage-I + Stage-II + Stage-III) 1300 Marks

Must Read: Tips to Prepare For Written Examination

Note:

Applicants can also get IES Previous Year Papers by hitting the here provides official link. To get more details related to IES Previous Year Papers and exam keep visiting to our site regularly or may bookmark this site by pressing ctrl+d.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *