IBPS Clerk Numerical Ability Questions | Quantitative Aptitude Paper | Mathematical Quiz | Practice Set 2018

IBPS Clerk Numerical Ability Questions

ibps-clerk-numerical-ability-questions

Checkout best IBPS Clerk Numerical Ability Questions!! All the aspirants who are going to participate in Institute of Banking Personnel Selection Clerk Examination, they must be seeking for practice material. So for their concern we have provided here best Mathematical Quiz which will surely help the aspirants to practice well for the examination Quantitative Aptitude Paper. Keen contenders who were desperately searching for IBPS Clerk Practice Set may go through IBPS Clerk Numerical Ability Questions 2018 given on the below section of this page.

There are numerous of candidates who wish to join banking sector through IBPSC Clerk examination, those who successfully qualify this exam are recruited in participated banks. So to get selected aspirants need to crack the exam and hence they prepares for it dedicatedly. But most of the time students might get stuck in mathematics questions as it requires more and more practice so we have furnished here important IBPS Clerk Numerical Ability Questions, so aspirants must have a careful glance on it.

To gather all the essential practice material for IBPS Clerk Quantitative Aptitude Paper, you have to scroll down the page and practice all the given IBPS Clerk Mathematical Quiz with solutions which is well structured by the expertise team unit of resultinbox.com

IBPS Clerk Numerical Ability Questions

Ques1. A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?

  1. 6
  2. 2
  3. 4
  4. 10

Answer: Option B

Ques2. An aeroplane covers a certain distance at a speed of 240 kmph in 5 hours. To cover the same distance in 1 hours, it must travel at a speed of:

  1. 300 kmph
  2. 360 kmph
  3. 600 kmph
  4. 720 kmph

Answer: Option D

Check Here: IBPS Clerks Notification

Ques3. If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is:

  1. 50 km
  2. 56 km
  3. 70 km
  4. 80 km

Answer: Option A

Ques4. A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

  1. 650
  2. 690
  3. 698
  4. 700

Answer: Option C

Ques5. Mr. Thomas invested an amount of Rs. 13,900 divided in two different schemes A and B at the simple interest rate of 14% p.a. and 11% p.a. respectively. If the total amount of simple interest earned in 2 years be Rs. 3508, what was the amount invested in Scheme B?

  1. 6400
  2. 6500
  3. 7200
  4. 7500

Answer: Option A

Ques6. A sum fetched a total simple interest of Rs. 4016.25 at the rate of 9 p.c.p.a. in 5 years. What is the sum?

  1. 4462.50
  2. 8032.50
  3. 8900
  4. 8925

Answer: Option D

Check Now: How to Solve Multiple Choice Questions

Ques7. A man purchased a cow for Rs. 3000 and sold it the same day for Rs. 3600, allowing the buyer a credit of 2 years. If the rate of interest be 10% per annum, then the man has a gain of:

  1. 0%
  2. 5%
  3. 5%
  4. 10%

Answer: Option A

Get PDF Here: IBPS Clerk Syllabus

Ques8. The true discount on Rs. 2562 due 4 months hence is Rs. 122. The rate percent is:

  1. 12%
  2. 13
  3. 15%
  4. 14%

Answer: Option C

Ques9. A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has ?

  1. 45
  2. 60
  3. 75
  4. 90

Answer: Option D

Ques10. There are two examinations rooms A and B. If 10 students are sent from A to B, then the number of students in each room is the same. If 20 candidates are sent from B to A, then the number of students in A is double the number of students in B. The number of students in room A is:

  1. 20
  2. 80
  3. 100
  4. 200

Answer: Option C

Press To Know: 7 Ways to Improve Concentration Power In Studies

Ques11. The price of 10 chairs is equal to that of 4 tables. The price of 15 chairs and 2 tables together is Rs. 4000. The total price of 12 chairs and 3 tables is:

  1. 3500
  2. 3750
  3. 3840
  4. 3900

Answer: Option D

Ques12. The ratio between the length and the breadth of a rectangular park is 3 : 2. If a man cycling along the boundary of the park at the speed of 12 km/hr completes one round in 8 minutes, then the area of the park (in sq. m) is:

  1. 15360
  2. 153600
  3. 30720
  4. 307200

Answer: Option B

Ques13. An error 2% in excess is made while measuring the side of a square. The percentage of error in the calculated area of the square is:

  1. 2%
  2. 02%
  3. 4%
  4. 04%

Answer: Option D

Check Out: Simple Ways To Get Full Marks In Mathematics

Ques14. Tickets numbered 1 to 20 are mixed up and then a ticket is drawn at random. What is the probability that the ticket drawn has a number which is a multiple of 3 or 5?

  1. 1/2
  2. 2/5
  3. 8/15
  4. 9/20

Answer: Option D

Ques15. What is the probability of getting a sum 9 from two throws of a dice?

  1. 1/6
  2. 1/8
  3. 1/9
  4. 1/12

Answer: Option C

Ques16. The banker’s discount on a bill due 4 months hence at 15% is Rs. 420. The true discount is:

  1. 400
  2. 360
  3. 480
  4. 320

Answer: Option A

Visit Here: Proven Tips To Reduce Negative Marking In Competitive Exams

Ques17. The banker’s discount on Rs. 1600 at 15% per annum is the same as true discount on Rs. 1680 for the same time and at the same rate. The time is:

  1. 3 months
  2. 4 months
  3. 6 months
  4. 8 months

Answer: Option B

Ques18. The banker’s discount on a sum of money for 1 years is Rs. 558 and the true discount on the same sum for 2 years is Rs. 600. The rate percent is:

  1. 10%
  2. 13%
  3. 12%
  4. 15%

Answer: Option C

Note:

To attain updated information IBPS Clerk Numerical Ability Questions 2018, candidates are suggested to stay tuned with this web portal as we will keep on updating here all the important questions.

For more information about IBPS Clerk Examination, candidates are referred to visit the official website.

You May Like To Check This Section:

IBPS Clerk Pre Exam Admit Card

IBPS Clerk Eligibility Criteria

In Hand IBPS Clerk Salary

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *