IBPS Clerk Banking Awareness Questions with Answers | Important Bank Related Quiz Download pdf

IBPS Clerk Banking Awareness Questions

ibps

Applicants of Institute of Banking Personnel Selection Clerk Examination must be looking for IBPS Clerk Banking Awareness Questions; they may get it through this page!! We have provided here Important Bank Related Quiz for the sake of aspirants, given IBPS Clerk Banking Awareness Questions with Answers will be very helpful for the aspirants in their exam preparation. So candidates are advised to download the pdf of all the IBPS Clerk Banking Awareness Questions 2017 given on the below section of this page.

Large numbers of aspirants are willing to grow their career in banking sector and hence they dedicatedly appear in IBPS Clerk examination to get hired for the position of clerk in participating banks. But only those aspirants are selected who successfully qualifies the IBPS Clerk Examination, so candidates who wish to get selected are required to prepare well for the examination in advance. Candidates may go through IBPS Clerk Banking Awareness Quiz which is specially created to help the aspirants.

Candidates may gather more information about IBPS Clerk Banking Awareness Questions 2018 from the below section of this page, the given questions with answers related to Banking Awareness will surely assist the aspirants in their better preparation for the examination. You just need to scroll down the page and practice from IBPS Clerk Awareness Questions with Answers well structured by the team members of resultinbox.com

IBPS Clerk Banking Awareness Questions

Ques1: The maximum value of any prepaid payment instrument, where specific limits have not been prescribed, shall not exceed ______

  1. 25000
  2. 75000
  3. 50000
  4. 100000

Ans: C

Ques2: Amount in a PPI should not exceed _____ at any point of time if the customer provides full KYC

  1. 1 lakh
  2. 2 lakh
  3. 3 lakh
  4. 4 lakh

Ans: A

Check Here: IBPS Clerk Numerical Ability Questions

Ques3: Entities, seeking approval/authorisation from the RBI for issuance of PPIs should have a minimum positive net worth of _______.

  1. 10 Crore
  2. 15 Crore
  3. 20 Crore
  4. 25 Crore

Ans: D

Ques 4: Amount in a PPI should not exceed _____ at any point of time if the customer provides full KYC

  1. 1 lakh
  2. 2 lakh
  3. 3 lakh
  4. 4 lakh

Ans: A

Ques 5: Amount in a PPI should not exceed _____ if the customer provides minimum KYC details to the PPI issuing entity.

  1. 10,000
  2. 20,000
  3. 15,000
  4. 25,000

Ans: B

Ques 6: The maximum value in PPIs for credit of cross border inward remittance at any point of time shall not exceed _______

  1. 45,000
  2. 35,000
  3. 25,000
  4. 50,000

Ans: D

Check Here: IBPS Clerks Notification

Ques 7: Maximum value of each prepaid gift instrument shall not exceed _______

  1. 20000
  2. 10000
  3. 25000
  4. 15000

Ans: A

Ques 8: The amount outstanding at any point of time in Open System PPIs by banks shall not exceed ________

  1. 200000
  2. 100000
  3. 250000
  4. 150000

Ans: B

Ques 9: _______ are redeemable at a group of clearly identified merchants that contract specifically with the issuer to accept the payment instrument.

  1. Closed System Payment Instruments
  2. Semi-closed System Payment Instruments
  3. Open System Payment Instruments
  4. Semi-Open System Payment Instruments

Ans: B. Semi-closed System Payment Instruments

Ques 10: The maximum value outstanding in PPI-MTS(Mass Transit System operator) cannot exceed the limit of _______at any point of time

  1. 2000
  2. 5000
  3. 4000
  4. 3000

Ans: D

Get PDF Here: IBPS Clerk Syllabus

Ques 11: Bring out the only incorrect statement:

  1. Reserve Repo operation by RBI aims are injecting/increasing liquidity
  2. SDR refers to special drawing
  3. Rupee appreciation results in decrease in imports
  4. Increase in inflation rate leads to decline in real interest rate

Ans: C

Ques 12: What is a Repo Rate?

  1. It is a rate at which RBI sell government securities to banks
  2. It is a rate at which banks borrow rupees from RBI
  3. It is a rate at which RBI allows small loans in the market
  4. It is a rate which is offered by Banks to their most valued customers or prime customers

Ans: B

Ques 12: Which of the following cannot be called as a Debt Instrument as referred in financial transactions?

  1. Certificate of Deposits
  2. Bonds
  3. Stocks
  4. Commercial Papers

Ans: C

Check Now: How to Solve Multiple Choice Questions

Ques 13: Whenever RBI does some Open Market Operation Transaction, actually it wishes to regulate which of the following?

  1. Inflation only
  2. Liquidity in economy
  3. Borrowing powers of the banks
  4. Flow of Foreign Direct Investments

Ans: B

Ques 14: The maximum amount of the total Revenue earned by the government of India comes from:

  1. Income Tax
  2. Customs Duty
  3. Excise Duty
  4. Value Added Tax

Ans: C

Ques 15: In economics it is generally believed that the main objective of a Public Sector Financial Company like Bank is to:

  1. Employ more and more people
  2. Maximize total profits
  3. Maximize total production
  4. Provide financial service to the people of the nation of its origin across the country

Ans: D

Ques 16: Capital Market Regulator is—

  1. RBI
  2. IRDA
  3. NSE
  4. SEBI

Ans D

Press To Know: 7 Ways to Improve Concentration Power In Studies

Ques 17: Which is the first Indian company to be listed in NASDAQ?

  1. Reliance
  2. TCS
  3. HCL
  4. Infosys

Ans D

Ques 18: FDI refers to—

  1. Fixed Deposit Interest
  2. Fixed Deposit Investment
  3. Foreign Direct Investment
  4. Future Derivative Investment

Ans C

Ques 19: What is Call Money?

  1. Money borrowed or lent for a day or over night
  2. Money borrowed for more than one day but upto 3 days
  3. Money borrowed for more than one day but upto 7 days
  4. Money borrowed for more than one day but upto 14 days

Ans A

Visit Here: Proven Tips To Reduce Negative Marking In Competitive Exams

Ques 20: The Bank of Calcutta, Bank of Bombay and Bank of Madras were merged in 1921 to form

  1. Reserve Bank of India
  2. Imperial Bank of India
  3. Bank of India
  4. Union Bank of India

Ans B

Note:

Candidates who wish to attain more information regarding IBPS Clerk Banking Awareness Questions are suggested to stay tuned with this page as we keep on updating this page as per the information received. To know more about Institute of Banking Personnel Selection Clerk Examination candidates are required to visit the official website of organization.

You May Like To Check This Section:

IBPS Clerk Pre Exam Admit Card Latest Jobs in Government Sector
IBPS Clerk Eligibility Criteria Employment News This Week
In Hand IBPS Clerk Salary Bank Jobs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *