IAS Previous Papers | UPSC Civil Services Previous Year Question Papers 2017 | 2016 | 2015 | 2014 Pre & Mains Exam

IAS Previous Papers

Many had qualified Indian Administrative Services Exam with the help of IAS Previous Papers. IAS Previous Year Question Papers contains all questions asked in last years. UPSC Civil Services Previous Papers of Pre & Mains Exam 2017, 2016, 2015 and 2014 can be obtained from here. By solving these questions, candidates can know the pattern of questions asked in the examination.  

Union Public Service Commission conducts Indian Administrative Services in three parts such as Preliminary, Mains and Interview. Candidates are required to qualify all rounds with good score. For solving written exam, candidates need to solve IAS Model Papers on regular basis. Check this page that is designed by the team of resultinbox.com to get latest information about IAS Solved Question Paper.

IAS Previous Papers

IAS Previous Papers of Preliminary Exam:

Years Download PDF
2017 General Studies Paper – I

General Studies Paper – II

2016 Paper – I

Paper – II

2015 General Studies Paper – I

General Studies Paper – II

2014 General Studies Paper I

General Studies Paper II

General Studies Paper II (X Series)

Must Read: How To Prepare For IAS Exam

IAS Previous Papers of Main Exam:

Subject Download PDF
Literature Subjects Assamese Literature Paper – I

Assamese Literature Paper – II

Bengali Literature Paper – I

Bengali Literature Paper – II

Optional Subjects Agriculture Paper – I

Agriculture Paper – II

Animal Hus & Vet. Sc. Paper – I

Animal Hus & Vet. Sc. Paper – I

Indian Languages (Compulsory) Assamese (Compulsory)

Bengali (Compulsory)

Bodo (Compulsory)

Dogri (Compulsory)

Gujarati (Compulsory)

General Essay (Compulsory)

English (Compulsory)

General Studies General Studies Paper – I

General Studies Paper – II

General Studies Paper – III

General Studies Paper – IV

 IAS Mains Previous Papers Year Wise

Years Download PDF
2017 Get Details
2016 Get Details
2015 Get Details
2014 Get Details

IAS Questions and Answers

Question 1. India’s ranking in the ‘Ease of Doing Business Index’ is sometimes seen in the news. Which of the following has declared that ranking?

  1. Organization for Economic Cooperation and Development (OECD)
  2. World Economic Forum
  3. World Bank
  4. World Trade Organization (WTO)

Answer . 3

Check Now: How to Become an IAS Officer

Question 2. Who of the following had first deciphered the edicts of Emperor Ashoka?

  1. Georg Bilhler
  2. James Prinsep
  3. Max Muller
  4. William Jones

Answer. 2

Question 3. With reference to the ‘Gram Nyayalaya Act’, which of the following statements is/are correct?

1) As per the Act, Gram Nyayalayas can hear only civil cases and not criminal cases.

2) The Act allows local social activists as mediators/reconciliators.

Select the correct answer using the code given below.

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer. 2

Check Here: IAS Exam Preparation Book

Question 4. Which of the following is/are tributary tributaries of Brahmaputra?

  1. Dibang
  2. Kameng
  3. Lohit

Select the correct answer using the code given below.

  1. 1 only
  2. 2 and 3 only
  3. 1 and 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer. 4

Question 5. Banjaras during the medieval period of Indian history were generally

  1. agriculturists
  2. warriors
  3. weavers
  4. traders

Answer . 4

Go through: IAS Application Form

Question 6. The Pacific yew is an evergreen tree that grows in the Pacific Northwest. The Pacific yew has a fleshy, poisonous fruit. Recently, taxol, a substance found in the bark of the Pacific yew, was discovered to be a promising new anticancer drug.

  1. Taxol is poisonous when taken by healthy people.
  2. Taxol has cured people from various diseases.
  3. People should not eat the fruit of the Pacific yew.
  4. The Pacific yew was considered worthless until taxol was discovered.

Answer: 3

Question 7. On weekends, Mr. Sanchez spends many hours working in his vegetable and flower gardens. Mrs. Sanchez spends her free time reading and listening to classical music. Both Mr. Sanchez and Mrs. Sanchez like to cook.

  1. Mr. Sanchez enjoys planting and growing vegetables.
  2. Mr. Sanchez does not like classical music.
  3. Mrs. Sanchez cooks the vegetables that Mr. Sanchez grows.
  4. Mrs. Sanchez enjoys reading nineteenth century novels.

Answer: 1

Press To Know: 7 Ways to Improve Concentration Power In Studies

Question 8. What is the rank of India in World Bank Power List?

  1. 26
  2. 25
  3. 24
  4. 23

Answer: 1

Question 9. ‘Net metering’ is sometimes seen in the news in the context of promoting the

  1. production and use of solar energy by the households/consumers
  2. use of piped natural gas in the kitchens of households
  3. installation of CNG kits in motor-cars
  4. installation of water meters in urban households

Answer: 1

Check Here: Tips to Prepare For Written Examination

Question 10. India to be ranked 26th in World Bank’s electricity accessibility list in the current year from 99th spot in 2014. Out of the 18,452 villages which lacked electricity, over 13,000 villages has been provided access to electricity.

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

  1. What is the trade agreement expanded by the India – Chile recently?
  2. Preferential Trade Agreement(PTA)
  3. Security Agreement
  4. Cultural Agreement
  5. Water resource agreement

Answer: 1

Question 11. What is the rank of India as per the report of SIPRI military expenditure database?

  1. 3rd
  2. 5th
  3. 4th
  4. 2nd

Answer: 2

Question 12. Which country will host the first-ever World Ocean Festival?

  1. The USA
  2. The UK
  3. Japan
  4. The Netherlands

Answer: 1

Must Read: IAS Interview Questions with Answers

Question 13. The Indian Academy of Highway Engineers signed an MoU with a University of this country to set up a centre of excellence.

  1. Poland
  2. Brazil
  3. Australia
  4. Norway

Answer: 3

Question 14. UNOSSC have launched a partnership fund with this country to promote sustainable development projects across the developing world.

  1. Italy
  2. India
  3. China
  4. Kenya

Answer: 2

Check Here: IAS Exam Pattern

Question 15. For which project India Signs a Loan Agreement with the World Bank recently?

  1. Urban Development Project
  2. National Hydrology Project
  3. Assam Citizen Centric Service Delivery
  4. Uttarakhand Health Systems Development Project

Answer: 3

Question 16. The Union Cabinet approved the MoU between Export-Import Bank of India and this country for export credit of USD 9 billion.

  1. Korea
  2. Spain
  3. Germany
  4. Turkey

Answer: 1

Question 17. India and the United Kingdom (UK) will set up how much amount (British Pound) of Green Growth Equity Fund (GGEF) to finance clean energy projects?

  1. 255 million
  2. 340 million
  3. 555 million
  4. 240 million

Answer: 4

Check Here: IAS Coaching Centres in Delhi

Question 18. What is the India’s rank in the world’s largest tourism economy in terms of GDP, according to the latest report of the World Travel and Tourism Council (WTTC)?

  1. 9th
  2. 7th
  3. 4th
  4. 11th

Answer: 2

Question 19. The Lok Sabha recently passed the Constitution (123rd Amendment) Bill, 2017. The Bill seeks to constitutional status to which of the following bodies?

  1. National Commission for Backward Classes
  2. National Human Rights Commission
  3. National Commission for Women
  4. National Consumer Disputes Redressal Commission

Answer: 1

Question 20. India has signed MoU with which neighboring country for extending Hindi language course?

  1. Nepal
  2. China
  3. Myanmar
  4. Bangladesh

Answer: 2

For getting other relevant details about IAS Previous Papers time to time. You may keep touch with our web portal for getting latest information time to time. If you have any query regarding information given here about IAS Previous Papers, please ask in comment box that is given below.

You May Like To Check This Section:

UPSC IAS Admit Card IAS Eligibility Criteria
UPSC IAS Result IAS Officer Salary
UPSC IAS Cut Off IAS Answer Key
IAS Syllabus IAS Exam Centers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *