CDS Previous Question Papers | Download pdf (ALL CDS Previous Year Solved Papers) Paper I & II 2016 | 2015 | 2014

CDS Previous Question Papers

Direct link of CDS Previous Question Papers is available here!!! Applicants who are going to participate in the Combined Defence Services Examination must check all CDS Previous Year Solved Papers of 2016, 2015 & 2014. Those who want to grab respective jobs need to qualify Paper I & II so, for this one need CDS exam question papers with answers PDF. CDS Previous Year Paper with Solutions gives a wide view of exam. Applicants must download Combined Defence Services Exam question papers via online by visiting the official site. 

Union Public Service Commission conducts Combined Defence Services Examination twice in a year and various eligible candidates had participated and also qualify the exam. This time who to enhance their career in defence sector need to qualify the exam with good marks. So, applicants must check UPSC Previous Year Paper with Solutions PDF to prepare better.  CDS exam Previous Question Papers will help you in studies and you will be efficient. To get CDS Previous Question Papers applicants must go through this page which is well prepared by the team of resultinbox.com

CDS Previous Question Papers

Combined Defence Services Solved Question Papers (I) 2014

English

General Knowledge

Elementary Mathematics

 

Combined Defence Service Exam Solved Question Papers (II) 2014

English

General Knowledge

Elementary Mathematics

 

Combined Defence Services Model Question Paper (I) 2015

English

General Knowledge

Elementary Mathematics

 

Combined Defence Services Examination Papers- II, 2015

English

General Knowledge

Elementary Mathematics

 

Combined Defence Services Question Papers – I, 2016

English

General Knowledge

Elementary Mathematics

 

Combined Defence Services Exam Papers  – II 2016

English

General Knowledge

Elementary Mathematics

Check Here: UPSC CDS Syllabus

CDS Previous Year Questions & Answers:

Question 1: A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

  1. 120 metres
  2. 180 metres
  3. 324 metres
  4. 150 metres

Answer: 4

Question 2: Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:

  1. 1 : 3
  2. 3 : 2
  3. 3 : 4
  4. None of these

Answer: 2

Question 3:  A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?

  1. 6
  2. 2
  3. 4
  4. 10

Answer: 2

Question 4: Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?

  1. Phosphorous
  2. Bromine
  3. Chlorine
  4. Helium

Answer: 2

Check Here: CDS Eligibility Criteria

Question 5:  In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.

CORPULENT

  1. Lean
  2. Gaunt
  3. Emaciated
  4. Obese

Answer: 4

Question 6: EMBEZZLE

  1. Misappropriate
  2. Balance
  3. Remunerate
  4. Clear

Answer: 1

Question 7: Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

120, 99, 80, 63, 48,

  1. 35
  2. 38
  3. 39
  4. 40

Answer: 1

Press To Know: 7 Ways to Improve Concentration Power In Studies

Question 8: Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

  1. Asia
  2. Africa
  3. Europe
  4. Australia

Answer: 2

Question 9: A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:

  1. 45 km/hr
  2. 50 km/hr
  3. 54 km/hr
  4. 55 km/hr

Answer: 2

Question 10: Garampani sanctuary is located at

  1. Junagarh, Gujarat
  2. Diphu, Assam
  3. Kohima, Nagaland
  4. Gangtok, Sikkim

Answer: 2

Question 11: The members of the Rajya Sabha are elected by

  1. the people
  2. Lok Sabha
  3. elected members of the legislative assembly
  4. elected members of the legislative council

Answer: 3

Question 12: The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of

  1. Sutlej and Beas
  2. Jhelum and Chenab
  3. Ravi and Chenab
  4. Ganga and Yamuna

Answer: 2

Check Here: Tips to Prepare For Written Examination

Question 13: Under Akbar, the Mir Bakshi was required to look after

  1. military affairs
  2. the state treasury
  3. the royal household
  4. the land revenue system

Answer: 1

Question 14: Ozone hole refers to

  1. hole in ozone layer
  2. decrease in the ozone layer in troposphere
  3. decrease in thickness of ozone layer in stratosphere
  4. increase in the thickness of ozone layer in troposphere

Answer: 3

Question 15: Pollination is best defined as

  1. transfer of pollen from anther to stigma
  2. germination of pollen grains
  3. growth of pollen tube in ovule
  4. visiting flowers by insects

Answer: 1

CDS Exam Preparation Tips

Applicants who are going to participate in the Combined Defence Services Examination must follow up below given preparation tips to crack CDS Exam easily-

English:

As the CDS Exam Question Papers is made available in English so, it is very essential to improve the English, here are tips to be efficient in English.

  • Make habit of reading novel, books and magazine.
  • Try to find out the meaning of tough words.
  • Always speak in English.
  • Practice daily with with Combined Defence Services Examination question papers with answers.

General Knowledge:

  • Read daily newspaper, GK books.
  • Make practice with CDS exam sample papers of GK.
  • Stay updated with current affairs.
  • Solve daily online mock test

Mathematics:

  • Practice regularly for numerical questions.
  • Try to find out week points and work to improve it.
  • Understand the basic concept of each a and every topic (mainly worthy topics)
  • Learn all formulas and understand all facts.
  • Do regular practice with UPSC CDS Exam Model Papers

Check here:

CDS 2 Cut Off

UPSC CDS Result

Note:

Applicants must download CDS Previous Question Papers pdf via online. For CDS Exam question papers PDF free download must hit the official link. Kindly bookmark this page by pressing ctrl+d to get all latest updates.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *